In mei 2011 togen we met Groep 85 naar INSEL HOMBROICH in Neuss, Duitsland. We werden getracteerd op prachtig weer én prachtige kunst in een prachtig landschap.

Museum Insel Hombroich is in 1987 opgericht door kunstverzamelaar Karl-Heinrich Müller (1936-2007) en heeft werken van o.a. Hans Arp, Alexander Calder, Henri Matisse, Rembrandt, Yves Klein en Gotthard Graubner. De meeste paviljoens zijn ‘skulpturen-an-sich’ en zijn van de hand van de beeldhouwer Erwin Heerich. Er is amper bewijzering – niet erg, wordt je ook niet onnodig afgeleid en kun je alle aandacht richten op de ‘Kunst parallel zur Natur’: het motto van Paul Cézanne die zijn kunst in relatie tot de natuur zag, hetgeen ook Karl-Heinrich Müller enorm fascineerde. De kunstwerken en de paviljoens gaan een dialoog met de omringende natuur aan, waarbij verschillende stijlen en culturen  naast elkaar zijn geplaatst zonder tekst of uitleg. De bezoeker heeft zo alle vrijheid om de kunst in zich op te nemen.

Voor wie nog niet genoeg gezien en energie over had, ging naar het gerenoveerde ‘Raketenstation’ met zijn hangars en uitkijktoren, waar kunstenaars, componisten, schrijvers en wetenschappers wonen en werken.