Op 12 maart verzorgde Wim Grutters een gastles aan Groep 85. Hij is van huis uit steenhouwer en technisch zeer bekwaam. Het thema van de les was ‘reliëf hakken’. Ter voorbereiding hadden we zelf gezorgd voor gladde platen van Belgisch hardsteen en scherp geslepen letterbeitels.

De eerste opdracht was het netjes uithakken van een laagje langs een rechte lijn, getrokken met een kraspen. Het ging hier echt om de techniek, de techniek van het vasthouden van de beitel (over de pink) en het trekken van een scherpe lijn: de punt van de beitel schuin op een denkbeeldige lijn op een paar millimeter afstand van de beoogde lijn. En dan een paar keer achter elkaar steeds dichter naar de beoogde lijn toe. Bij de laatste gang werd de beitel iets gekanteld zodat het resterende randje tussen snijvlak en beoogde lijn verdween en een strakke scheidslijn overbleef.

Zodra we deze techniek onder de knie hadden begonnen we aan gebogen lijnen: een cirkel van binnen vrijmaken (zodat een soort van verdiept medaillon  overblijft) en een cirkel aan de buitenkant vrijmaken (waardoor een eilandje resteert).

Als toegift had Wim voor iedereen een plaatje van een marmerachtige steen meegebracht waarop al aan lijntekening van een ‘Keltische stier’ was aangebracht. Wie er aan toe was kon een begin maken van het uitprepareren van deze afbeelding. Nog niet zo eenvoudig, maar wel te doen.

Het was verrassend om te merken hoe snel we de techniek die Wim ons aanleerde onder de knie kregen en vooral om te ervaren tot wat voor mooi resultaat dat leidde: de strakke lijn. Het was mooi om te zien hoe geconcentreerd we allemaal aan het werk waren, terwijl het ritmisch getik van hamers en beitels de ruimte met muziek vulde.