Tirza Verrips, ontwerper en beeldend kunstenaar uit Apeldoorn, verzorgde op 23 januari een gastles met als thema ‘out of the box’. Zijn doel was onze verborgen creativiteit aan te boren door ons te laten ervaren hoe we ons in andere vormen en andere materialen kunnen uiten dan we gewend zijn, nl. in steen.

Enkele dozen vol met ogenschijnlijk ‘waardeloos’ materiaal bleken een bron van inspiratie. Tirza daagde ons uit tot een nieuwe vormgeving door materialen met elkaar te combineren en kleur te gebruiken in combinatie met steen. Ieder groepslid dat behoefte had om mee te doen, ging aan de slag. Hij begeleidde dit proces door enkele algemene instructies: let op de combinatie van materialen, een beeld moet aan alle kanten boeiend zijn, kijk naar contrast en balans, kies niet voor het voorspelbare, minder is meer.

Stap voor stap ontstonden mooie en bijzondere creaties waarin iedereen iets eigens uitdrukte: transparantie, verborgenheid, verbinding, balans, verrassing, kracht. In een combinatie van voor ons ‘nieuw’ materiaal (metaal, schuimrubber, hout, glas, draad, perspex, rubber, stof, plastic, kunststof) kwamen verrassende uitingen tot stand. De werken werden in de groep besproken en van commentaar voorzien. De gastles werd als leerzaam, productief en vernieuwend ervaren. Bovendien kregen we waardevolle adviezen over gereedschap en apparatuur. Kortom: voor herhaling vatbaar.