Het Nijmeegs Beeldhouwerscollectief GROEP 85 houdt ter ere van haar 30-jarig jubileum de overzichtstentoonstelling DERTIG JAAR GEBEITELD 1985 – 2015. De expositie toont aan de hand van grote en kleine sculpturen, begeleid door foto- en videodocumentatie, een bijzonder overzicht van drie decennia hakken in steen in Nijmegen. De expositie is van maandag 2 november t/m vrijdag 18 december te bezichtigen in het EXPO PODIUM, de fraaie tentoonstellingsruimte van De Lindenberg.

Op zaterdag 31 oktober vond de vernissage plaats waarbij Ilse Verburgh, directeur van De Lindenberg, de beeldhouwers en hun genodigden toesprak. Met een drankje en hapje werd de gang langs de vele beelden gemaakt, die uitblinken in diversiteit: vanaf de allereerste (half) vrije opdracht van docent Peter Dekkers voor het maken van een masker tot het vrije werk van nu. De flamencogitarist Aloys Janssen uit Nijmegen, omlijsste de opening met sfeervolle klanken.

Het beeldhouwerscollectief GROEP 85 bestaat grotendeels uit de cursisten van ‘Beelden in steen’ jaargang 1985 aan de Vrije Academie De Lindenberg in Nijmegen. In dat jaar vond de eerste groepsexpositie plaats: aanleiding voor de naam GROEP 85. Onder de bezielende begeleiding van de docenten Peter Dekkers (2015 †), Fred Broekkamp en Michiel van Pinxteren hebben de leden het vormen in steen steeds verder ontwikkeld. Nu, dertig jaar later, komt het inmiddels zelfstandig werkend collectief nog steeds elke zaterdag in De Lindenberg bij elkaar. De collectieve fascinatie voor steen en de bezieling van het ‘hakken’ vormen het bindmiddel van GROEP 85. Er wordt gewerkt in diverse steensoorten zoals Belgisch hardsteen, Franse kalksteen, diverse marmersoorten, Portlandsteen, maar af en toe ook in hout. De één werkt hierbij liever met de beitel, de ander prefereert de machine. Iedereen maakt weliswaar zijn eigen keuzes, maar de betrokkenheid met elkaar en elkaars werk is groot.

Een bijzonder en uniek voorbeeld van deze samenwerking vormt het meerjarenproject ‘The Circle of Stones’ (2001), een zeer tot de verbeelding sprekend sculpturenlandschap gelegen op de Cliff-top tussen de oceaan en een oude verlaten steengroeve in het Zuid-Engelse Portland. Openingstijden Het Expo Podium (gratis toegang): Maandag t/m vrijdag 11.00-21.00, zaterdag 11.00-17.00 uur. Op zondag en tijdens schoolvakanties beperkt geopend. Tel. informatie mbt openingstijden: 024 – 3273911.