Groep 85 wordt steeds meer internationaal en werkt steeds meer monumentaal.
Inmiddels 14 jaar ervaring met beeldhouwen in Portland in Dorset, Zuid-Engeland en sinds dit jaar gaat er ook een aantal leden naar Meerle in België.

In juli 2014 zijn de eerste ‘Croutiers’ gestart met het hakken van hun beelden op het landgoed De Hoge Rooy in Meerle. Een Croute is de grote korstplaat die overblijft wanneer de enorme blokken arduin of Belgisch hardsteen in platen worden gezaagd. Het zijn stenen platen van ruim twee meter bij één meter twintig met een dikte van 10 tot 25 cm.

Het contact tussen de coördinator van Groep 85, Paul Saris en Lionel van den Bogaerde, baron van Meerle, heeft geleid tot een prachtig nieuw beeldhouwproject. Lionel heeft Groep 85 uitgenodigd om bij hem op het landgoed beelden te hakken voor de Art Walk 2014, een kunstroute in zijn Baronie. Het natuursteenbedrijf Baeken uit Turnhout is de gulle sponsor van de Croutestenen.

Lionel is kunstschilder en vormt samen met vijf andere schilders de School van Meerle. Sinds vier jaar organiseren ze jaarlijks op het landgoed het festival Woodstockje dat bestaat uit een schilderijenexpositie, optreden van veschillende bands en de Art Walk.

Vijf leden van Groep 85, Paul Saris, Coby Dam, Hetty van der Eng, Maurice Dorren en Resy Croonenberg, konden de uitnodiging niet weerstaan. De Croute, die voor het bedrijf goed genoeg zijn voor de crushmachine, vormen voor hun een prachtige kans monumentaal te kunnen werken. Er worden een zestal beelden gemaakt: Het toegangsbord voor de Art Walk door Paul Saris, Eerbetoon aan de verloren gegane piano van Lionel door Paul Saris, Een Blad door Maurice Dorren, Vleugels door Hetty van der Eng, Stenen Bed door Coby Dam, Blad geïnspireerd op zomereik door Resy Croonenberg

De Art Walk is tijdens het festival op 16 augustus te bezoeken tegen betaling van € 10,00; na het festival op afspraak (met Lionel van de Bogaerde of Paul Saris: pwsaris@gmail.com, tel.   +32 32944760).