Maurice Dorren

Maurice Dorren-

Mijn naam is Maurice Dorren (1956), woonachtig in Nijmegen. In 1990 ben ik na mijn studie Kunstgeschiedenis begonnen met het in praktijk brengen van datgene dat ik in het decennium daarvoor tijdens mijn studie heb bestudeerd.

Inschrijving aan de Vrije Academie ‘De Lindenberg’ voor de cursus ‘beelden in steen’ bij beeldend kunstenaar en steenhouwer Peter Dekkers bleek een gouden greep: zelden was ik voorheen zo gefascineerd geraakt als voor het ontstaansproces van het hakken van een beeld. Wat Dekkers mij o.a. leerde: de techniek van het hakken in steen, het kunnen denken in drie dimensies, het vrijmaken van een complexe vorm uit een massief blok steen, het kunnen zien van lijnen en vlakken die nog onzichtbaar in het blok verborgen zijn. De motieven voor mijn naturalistisch gestileerde beelden zijn mensen en dieren. Het materiaal is vnl. steen (Belgische hardsteen, marmer en Portlandsteen) maar ook hout en zelfs sneeuw.

Ik prijs me zeer content met Groep 85 – het samen ‘hakken’, het collectief bespreken van individuele problemen van sculptuur-technische aard, de uitwisseling van inspirerende ideeën – met als ultiem resultaat voor mij: het sinds 2001 begonnen environment-project ‘The Circle of Stones’ in het Zuid-Engelse Portland.