Maria Thijssen

Maria Thijssen_actie

Geboren 11-01-1937 in St.Anthonis, nu woonachtig in Molenhoek

Vanaf 1978 heb ik cursussen gevolgd aan de Lindenberg, centrum voor de kunsten in Nijmegen. Ik begon met boetseren bij Paula Heininger en later kreeg ik les van Marieke Verhoeven. Aanvankelijk maakte ik vooral figuratieve beelden in klei en later ook in was – voor bronzen beeldjes. Geleidelijk aan gingen de vormen van figuratief over naar wat abstracter. De belangstelling voor beeldhouwen groeit.

Peter Dekkers uit Milsbeek brengt mij de technieken hakken in steen/marmer, slijpen, schuren en polijsten bij. Het is heel anders. Bij boetseren bouw je een beeld op door steeds wat klei of was aan te brengen en te modelleren tot een beeld. Bij beeldhouwen hak je steen weg en moet je goed weten welke vorm je uit een brok steen of marmer wilt vrijmaken om een beeld te krijgen. Steen is oermateriaal, hard en onbuigzaam, maar tegelijk zeer kwetsbaar. Ronde, gladde en eenvoudige vormen sieren mijn beelden. De laatste jaren ben ik begeleid door Fred Broekkamp en Michiel van Pinxteren.

Vanaf 2001 t/m 2012 nam ik jaarlijks deel aan het hakken in de kalksteengroeve ‘Tout Quarry’ op Portland, Zuid-Engeland. Beeldhouwen buiten in de natuur is heerlijk, maar bovenal is het een uitdaging en boeiend.

In 2017 zijn we met Groep 85 naar een andere ruimte gegaan. Met veel enthousiasme werken we zelfstandig aan nieuwe sculptures. Als groep blijven we elkaar inspireren en ondersteunen om steeds weer iets nieuws te ontwerpen. Het blijft boeiend !!!!