Leendert Wijtman

Leendert Wijtman-
info@leendertwijtman.nl
www.leendertwijtman.nl
www.kubes.nl
www.thecircleofstones.com

Leendert Wijtman is geboren in 1948 te Stein. Huidige woonplaats is Nijmegen. Hij volgde zowel de opleidingen H.T.S. Chemische Techniek te Heerlen als Creatieve therapie beeldende vorming te Nijmegen. Verder volgt hij sinds 1988 op de Vrije Academie de Lindenberg te Nijmegen de cursus beeldhouwen in steen. Eerst bij Peter Dekkers, later bij Fred Broekkamp en nu bij Michiel van Pinxteren. Vanaf september 1993 is hij lid van Groep ’85.

De materialen voor zijn stenen beelden zijn hardsteen, marmer, kalksteen en serpentijn. Zijn technisch inzicht en creativiteit worden in zijn werk geïntegreerd. De vormen voor zijn beelden ontstaan vanwege zijn blindheid op de tast. Nuanceringen in de oppervlaktestructuur hebben daarbij zijn bijzondere aandacht. Leendert Wijtman werkt zowel abstract als figuratief. Hij gebruikt o.a. onderwerpen uit de natuur. Zijn werk bestaat vaak uit zogenaamde oervormen, waarin hij een verandering aanbrengt die de vorm niet wezenlijk aantast. Verder geeft hij  de voorkeur aan sobere vormen die de essentie van het werk sterker uitdrukken.

Zijn beelden nodigen uit om aangeraakt te worden. Het aanraken van beelden geeft een andere sensatie dan het bekijken ervan.