Jan Willem Rutgers

Jan-Willem-Rutgers_actie
rutgersjw@gmail.com

In 1985 begon ik mijn ontwikkeling als beeldhouwer met het volgen van lessen bij Peter Dekkers aan de Vrije Academie van De Lindenberg in Nijmegen.

Ik werk in verschillende soorten natuursteen, soms aangevuld met andere materialen als verguldsel, hout, metaal of perspex. Natuursteen is voor mij het gebeente van de aarde. Mijn inspiratie ontstaat vanuit een gevoel van verbondenheid met mijn onderwerp en met de steen.

Vaak is de ruwe vorm van de steen of een globale schets uitgangspunt. De vormgeving groeit meestal in direct contact met de steen en het allengs zichtbare resultaat van het werkproces. Bij complexe vormen maak ik eerst een kleimodel. Deze aanpak levert bij mij veelal organische vormen op, op het grensvlak van figuratief en abstract. Er is sprake van wisselende thema’s, zoals binnen- en buitenkant, geboorte, ritueel, eenheid of organische kracht.

Ik exposeerde vaak samen met Groep 85, waaronder ons project in Portland (GB) en ook op zelfstandige locaties in de omgeving van Nijmegen.