Jac Schmidt

Jac Schmidt-
sloet@upcmail.com

In 1981 kreeg ik het gevoel dat ik naast mijn werk ook iets anders moest gaan doen. Ik ging tekenen, schilderen en boetseren aan de Vrije Academie in Nijmegen, later ging ik beeldhouwen in steen.

Werken met hamer en beitel ligt mij want ik ben een geboren techneut. Onze beeldhouwgroep is een hechte club. In 1985 exposeerden we voor het eerst onder de naam Groep 85 in Mook. Daarna volgde nog vele exposities. Sinds 2001 werkt Groep 85 aan een beeldhouwproject in het Zuid – Engelse Portland. Dit project moet in samenwerking met lokale bestuurders een cultuurhistorisch park worden. We maken in dat park beelden in kalkzandsteen. Die zijn daar permanent te bezichtigen.

Beeldhouwen vind ik steeds weer een uitdaging. Het is steeds spannend om uit een stuk steen iets te halen wat er in potentie al in zit. Voor een nieuw beeld maak ik vooraf geen schetsen of voorbeelden want dan bekruipt me het gevoel dat ik me al in een te vroeg stadium vastleg op een eindresultaat en dat ik dan tijdens het hakken slechts uitvoerder ben. Daarom laat ik het eindresultaat zolang mogelijk open, omdat ik tijdens het hakken vaak tot andere ideeën en inzichten kom. Dat maakt het beeldhouwen voor mij zo spannend. Een eigen stijl heb ik niet, daarvoor ben ik waarschijnlijk een te impulsief persoon. Ik moet het hebben van mijn ingevingen die bij tijd en wijle ontstaan.