Jan Willem Lackamp

Jan Willem Lackamp_actie

Toen ik met beeldhouwen begon maakte ik eerst een ontwerp en probeerde dat dan zo getrouw mogelijk uit te voeren. Maar dat keurslijf heb ik al gauw afgeworpen. Nu ga ik uit van de mogelijkheden die ik in de steen tevoorschijn zie komen. Een globaal idee van wat ik wil realiseren, soms gekneed in was, is voldoende.

Ik vind het leuk om te experimenteren met stenen die ik in de natuur heb aangetroffen. Altijd kijk ik om me heen of ik iets bruikbaars zie. Zo vond ik in Portugal  ergens langs de straat  een stuk basalt, hard en bros tegelijk, waaruit ik ‘Ingepakt’ heb gemaakt. In het Sauerland kwam ik langs een  groeve en trof daar een stuk diabas aan; ik maakte er ‘Danseres’ uit. In Noord-Frankrijk zocht ik langs landweggetjes naar  vuursteen, in kalksteen gehuld  obsidiaan, glasachtig en nauwelijks te bewerken; ik maakte er  ‘Roos van Picardië’ van. In Mecklenburg, in oostelijk Duitsland, zijn na  de laatste ijstijd veel zwerfstenen achtergebleven. Een roodachtige granieten kei heb ik  bewerkt tot  het  prehistorisch mormel ‘Findling’

Met even veel plezier overigens maak ik beelden uit stenen die ik cadeau krijg of bij een steenhandel betrek. Het echte genoegen haal ik toch uit het creatieve proces, los van de geschiedenis van de steen.