Herman Groen

Herman-Groen_actie

Hij werd in Utrecht geboren, 1952. Al tijdens zijn studie in Groningen wilde hij beeldhouwen maar het werd het een jaar ‘kleien’. Hij hield niet van klei en vormgeven vanuit opbouwen lukte niet goed, weghalen wel.

In Nijmegen waar hij ging wonen na zijn specialisatie tot psychiater, vond hij in 1988 een beeldhouwplek: De Lindenberg. Zijn leraar Peter Dekkers, gaf vertrouwen en hielp ontwikkelen binnen de regels van de techniek en de beperkingen van de steen, beperkingen die mogelijkheden bleken. De sluimerende liefde voor steen ontwaakte. Toen werd ook duidelijk dat vorm ontworstelen uit steen, uit het bestaande, zijn passie werd. De vorm dient zich aan, de steen leent uit. Thema in zijn werk is geabstraheerde werkelijkheid, stilstaande beweging, veelal mensen (vrouw) vormen. Foto’s, onverwacht gevonden, zijn een bron van inspiratie. De spanning die in de beelden gezocht wordt door de lijn net zo maken dat de beweging net niet zichtbaar wordt. Het detail maakt het mogelijk.

Het fijnste en mooiste van Groep 85 vindt hij: de samenhang, de wederkerige inspiratie en ondanks de verschillen: de overeenkomsten. Maar vooral: heel veel plezier.